3 vežbe sa RIP Trainer-om za bolju mobilnost i eksplozivnost

RIP Trainer je funkcionalni rekvizit koji je dizajniran da pomogne u povećanju mobilnosti i eksplozivnosti korišćenjem treninga sa dodatnim otporom. U ovom blogu ćemo vam prikazati tri sjajne vežbe sa TRX RIP Trainerom koje možete isprobati već danas ako želite da ojačate kor, noge i mišiće oko kukova.

RIP AXE CHOP WITH KNEE DRIVE

Ova vežba je odlična i za profesionalne sportiste i fitnes entuzijaste. Posebno se preporučuje trkačima, plivačima i svakodnevnim fitnes entuzijastima koji žele da povećaju stabilnost ramena, ravnotežu na jednoj nozi ili jednostavno da angažuju kor na potpuno novi način.

Podešavanje: Basehand (desna) dlan nadole u poziciji #1 // Powerhand (leva) dlan nagore u poziciji #4

Položaj: Stanite okrenuti ispred tačke kačenja (mesto gde je pričvršćen rip), elastična traka (Power cord) se nalazi na desnoj strani.

Početak: Stanite u uskom simetričnom stavu (stopala u širini kukova). Blago savijte kolena i stegnite čvrsto stomak i mišiće gluteusa kako biste bili u čvrstom, stabilnom položaju. Sa poluzategnutim kablom preko levog ramena, stavite palac leve ruke (Basehand) na levo rame. Dok će se desna ruka (Powerhand) prirodno podići u ispruženi položaj blizu visine levog ramena.

Pokret: Ispružite levu ruku ka tački kačenja i povucite desnu ruku ispod levog lakta blizu pazuha. Istovremeno podignite levo koleno do visine kuka. Bitno je da održite stabilan položaj na desnoj nozi tako što ćete zadržati koleno blago savijeno a mišiće stomaka i gluteusa snažno angažovanim. Gurajte snažno pod desnim stopalom da biste bolje angažovali mišiće oko kukova. Spojite lopatice a ramena povucite ka dole da biste zadržali dobru posturu. Zamislite jak kor, snažan korak i veliki domet.

Povratak: Istovremeno spustite levo stopalo na pod, vraćajući levu ruku nazad na levo rame, a desnu u ispruženi položaj.

Obavezno pronađite odgovarajuću udaljenost od tačke kačenja pre nego što započnete sa izvođenjem vežbe. Pronađite odgovarajuću nivo zatezanja kabla u krajnjem opsegu koja vam omogućava da uspešno izvedete vežbu do kraja.

RIP ROW WITH LATERAL SHIFT

U današnje vreme kada većinu vremena provodimo u sedećem položaju i to najčešće ispred ekrana ili sa telefonom u ruci, ova vežba je savršena za angažovanje oslabljenih posturalnih mišića. Dodavanjem bočnog kretanja ovoj vežbi početnog nivoa obezbeđuje se neverovatan izazov za kor, anti-rotaciju i progresiju visokog intenziteta.

Podešavanje: Basehand (leva ruka), dlan nadole u poziciji #1 // Powerhand (desna ruka), dlan nadole u poziciji #4.

Položaj: Stanite bočno od mesta kačenja, elastična traka se nalazi na levoj strani.

Početak: Postavite stopala u širini ramena. Ruke su ispružene do sidra dok RIP trainer treba da bude u nivou tačke sidrenja (mesto gde je pričvršćen rip). Grudi su podignute, stomak stegnut. Trup uspravan tako da su uši, ramena i kukovi u jednoj liniji.

Kretanje: Počnite povlačenjem RIP trainera do grudi. Prilikom izvođenja vežbe spajajte lopatice i povlačite ih ka dole kako biste angažovali mišiće između njih. Osetite kako vaše telo reaguje na asimetrični otpor elastične trake trenutnim angažovanjem kora, gluteusa i mišića nogu kako biste sprečili rotaciju. Kada povučete RIP do grudi, povucite ga bočno i udesno tako što ćete ispružiti desnu ruku do skoro potpunog istezanja i gurnuti levu ruku ka desnom pazuhu. Vaše telo će želeti da nastavi da se okreće i rotira prema kablu. Bitno je da zadržite svoj položaj i suprotstavite se rotacionom kretanju.

Povratak: Povucite RIP  nazad do centra grudi, nastavljajući da se opirete rotaciji. Opružite ruke nazad u početni položaj.

RIP STRIKE WITH GROUND TOUCH

Ova vežba je sjajna za stvaranje i kontrolu sile i eksplozivne snage. Takođe zbog same dinamičnosti vežbe pomoći će vam da unapredite i kardiorespiratornu formu. Obavezno isprobajte ovu zabavnu vežbu koja će razbiti svakodnevnu rutinu i učiniti trening zanimljivijim.

Podešavanje: Basehand (desna) dlanom nadole u poziciji #1 // Powerhand (leva) dlanom nagore u poziciji #4

Položaj: Stanite bočno tako da je RIP paralelan sa podom

Početak: Postavite stopala nešto šire od širine ramena. Ramena, kukovi i kolena treba da budu u jednoj liniji i spremni za rotaciono kretanje kroz prostor. Elastična traka treba da bude ravna, bez labavosti između vas i sidra. RIP treba da bude postavljen u visini grudi sa savijenim laktovima i čvrstim hvatom.

Kretanje: Sa blagim pomeranjem težine na stopalo bliže sidru (levo) opterećenje se prebacuje na levu stranu. Nakon što ste premestili svoju težinu na levu nogu, iskoračite desnom nogom blago napred, eksplozivnim pokretom rotirajte se na levom stopalu tako da levi kuk prati pokret napred. Desni kuk povucite unazad tako da oba kuka budu okrenuta od  sidra. Istovremeno povucite desnu ruku uz trup, dok snažno ispružite levu ruku, vodeći računa da RIP ostane paralelan sa podom. Kako biste bolje razumeli kretanje, zamislite sat. 12 sati je vaš početni položaj. Ciljajte prema 10:30-11 sati dok se elastična traka rotira da biste RIP palicom udarili u zamišljenu metu. Prilikom izvođenja ove vežbe celo telo je aktvino da biste zaustavili kretanje i odbili bilo kakvu dalju rotaciju. Zadržite krajnji položaj vežbe i počnite da savijate zadnje koleno dok spuštate RIP palicu na pod. Dodirnite pod ili ili se spustite do visine koja vam najviše odgovara a zatim se vratite u početni položaj.

Povratak: Uz dobru kontrolu pokreta polako se podignite iz iskoraka i istovremeno rotirajte trup i kukove nazad u početni položaj okretanjem preko zadnje pete.

Pronađite odgovarajuću nivo zatezanja kabla u krajnjem obimu pokreta koja vam omogućava da uspešno izvedete vežbu do kraja.

Ne postoji bolji način da vežbate kod kuće nego sa RIP trainerom. Ako uključite bilo koju od ovih povežbi u svoj trening, videćete primetno povećanje eksplozivnosti, agilnosti i brzine. Ako želite da isprobate druge vežbe koje uključuju TRX RIP Trainer, prijavite se za online kurs po izuzetno povoljnoj ceni.

Prijavite se da biste dobijali nove sadržaje, ekskluzivne ponude i još mnogo toga od HFS-a.

Pogledajte i ostale članke

Pridružite se listi čekanja Obavestićemo Vas kada proizvod bude ponovo dostupan za kupovinu. Molimo Vas da ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.