Otkrivamo vam 10 mitova o ishrani

Lako je postati žrtva dezinformacija na internetu kada se na hiljade podataka pojavi svaki put kada pretražujete određenu temu. Nažalost, kada je u pitanju ishrana, mnogi misle da su eksperti, posebno ako su lično postigli uspeh sa određenim režimom ishrane.

Kada želite da postignete određene ciljeve u ishrani, poželjno je da potražite savet od nutricioniste ili  savetnika za ishranu i suplementaciju.

Dakle, šta kažu stručnjaci kada je reč o ovih 10 uobičajenih mitova o ishrani?

MIT #1: NISKOKALORIJSKA DIJETA

Najveća greška koju pojedinci prave kada žele da smanje unos kalorija je konzumiranje premalo kalorija. Svaki pojedinac ima minimalne kalorijske potrebe koje mora da zadovolji. Ovo je poznato kao vaš bazalni metabolizam ili BMR. Kada konzumirate manje od potrebne minimalne količine, izlažete se riziku od smanjenja nivoa energije, gubitka mišića, smanjene imunološke funkcije i hormonalnih poremećaja.

Štaviše, niskokalorične dijete koje rezultiraju brzim gubitkom težine često uzrokuju brzo povećanje telesne težine nakon što se dijete više ne pridržava.

Zaključak:  Praćenje dijete koja odgovara vašim minimalnim energetskim potrebama će rezultirati održivim gubitkom težine. Dugotrajno pridržavanje odgovarajućem režimu je ključno.

MIT #2: MASTI

Konzumiranje masti ne znači dodavanje masti vašem telu. Masti su stekle lošu reputaciju tokom poslednje decenije, što je dovelo do porasta proizvoda sa „sadržajem masti“ i „bez masti“ u prodavnicama prehrambenih proizvoda.

Međutim, masti nisu loše. Masti sadrže mnogo esencijalnih vitamina, podržavaju proizvodnju hormona i ulaze u sastav svih ćelijskih membrana u našem telu. Kada konzumirate masti, zapravo želite da povećate unos nezasićenih masti (ulja, avokado, orasi) i smanjite unos zasićenih masti (puter, margarin).

MIT #3: DA LI JE DORUČAK NAJVAŽNIJI OBROK U DANU?

Ovo je tema o kojoj se redovno raspravlja. Doručak nije važniji od drugih obroka koje konzumirate u toku dana, ali je od izuzetne važnosti kvalitet hrane koju konzumirate ubrzo nakon buđenja.

Kada spavamo, naše telo razgrađuje uskladištenu energiju kako bi naši organi i svi fiziološki procesi nesmetano funkcionisali. Ovaj proces se naziva katabolizam.

Istraživanja koji su se fokusirala na metabolizam proteina i sintezu mišićnih proteina tvrde da dok spavamo naši mišići ulaze u stanje razgradnje. Da biste bili u stanju izgradnje mišića, preporučuje se da konzumirate bogat izvor proteina (~20-30g) u roku od sat vremena nakon buđenja. Pored toga, mnoge studije su pokazale da dijete sa visokim sadržajem proteina dovode do poboljšane kompozicije tela kao što je održavanje/rast mišićnog tkiva i gubitak masne mase.

Za pojedince koji favorizuju fasting  koncept važnosti kvaliteta obroka u odnosu na vreme obroka i dalje važi. Konzumiranje doručka ili obroka bogatog jednostavnim ugljenim hidratima može dovesti do skokova šećera u krvi, smanjene zasićenosti što dovodi do povećane potrebe za “grickanje” između obroka  kasnije tokom dana i slabe koncentracije.

Stoga, zaključak je da vaš prvi obrok koji ćete konzumirati nakon buđenja treba da sadrži zdravu kombinaciju proteina, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti. Kvalitet namirnica je od izuzetne važnosti.

MIT #4: BILJNA DIJETA

Mnogi koji se pridržavaju veganske ili vegetarijanske ishrane tvrde da je to najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje i dugovečnost.  Biljna ishrana je zadnjih godina sve popularniji trend.

Međutim, evo šta treba da znate o biljnoj ishrani:

  • Biljni proteini se apsorbuju mnogo manje efikasno od proteina životinjskog porekla. Da biste zadovoljili vaše dnevne potrebe za proteinima, vaš unos biljnih izvora će verovatno biti duplo veći.
  • Biljna ishrana je bogata vlaknima i fitatima. Veliki unos često može blokirati ili smanjiti apsorpciju drugih minerala kao što su cink, kalcijum i gvožđe u gastrointestinalnom traktu što dovodi do nedostataka hranljivih materija.
  • Vitamini, poput vitamina B12 i D vitamina, se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima. Biljna ishrana može dovesti do nedostatka ovih hranljivih materija.

Zaključak: Iako je biljna  ishrana veoma zdrava i može biti veoma korisna, potrebno je uzeti u obzir još neki režim ishrane kako bi se sprečio rizik od bilo kakvih nedostataka.

MIT #5: KASNI NOĆNI OBROCI

Da li obroci posle 20 časova izazivaju povećanje telesne težine? Odgovor je ne.

Konzumiranje hrane kasno uveče ne znači da ćete imate višak masnoće u vašem telu, OSIM UKOLIKO ne unosite više kalorija nego što ste potrošili tokom dana. Dakle, koju hranu je najbolje jesti kasno uveče? Odgovor je hrana koja je bogata proteinima.

MIT #6: PROTEINI

Proteini se metabolišu u jetri (ovo je poznato kao ciklus uree), gde se amonijak (nusproizvod metabolizma proteina) pretvara u ureu. Zatim se urea filtrira i izlučuje iz tela preko bubrega. Najveći mit o proteinima je da unos previše proteina može izazvati oštećenje bubrega. Međutim, više studija je tokom mnogo godina pokazalo da to nije tačno.

Preporučena količina proteina u ishrani je 0,8 g/kg telesne težine kako bi se sprečio nedostatak hranljivih materija. Međutim, pokazalo se da je ovaj iznos prenizak za prosečnog pojedinca, posebno za one aktivne. Međunarodno društvo za sportsku ishranu (ISSN) preporučuje da zdravi, aktivni pojedinci treba da konzumiraju između 1,2-2,4 g proteina/kg telesne težine dnevno.

Osim ako pojedinac pati od ozbiljnog oštećenja bubrega, visok unos proteina neće izazvati zdravstvene probleme. Čak i u slučajevima kada pacijenti imaju oštećenje bubrega, njihove potrebe za proteinima su povišene. Na primer, pacijent na dijalizi bi i dalje trebalo da dobija 1-1,2 g proteina/kg telesne težine dnevno.

Zaključak: Dijeta sa visokim sadržajem proteina takođe poboljšava sastav tela, povećava zasićenost i poboljšava različite metaboličke markere.

MIT #7 SUPLEMENTI

Suplementi spadaju u industrija koja je izuzetno finansijski moćna. Iako konzumiranje suplemenata može biti od pomoći, oni nisu uvek neophodni. Nešto što treba napomenuti u vezi sa suplementima je da nisu svi testirani na zabranjene supstance ili pouzdanost etikete.

Stoga, pre nego što odlučite da konzumirate suplemente, trebalo bi da proverite pouzdanost proizvoda.

Zaključak: Suplementi mogu pomoći da se popune praznine hranljivih materija koje vam možda nedostaju u ishrani. Međutim, oni ne mogu da nadoknade lošu ishranu.

MIT #8: TAJMING HRANLJIVIH MATERIJA

Za pojedince koji žele da poboljšaju svoje performanse i dobiju dodatnu prednost u odnosu na svoju konkurenciju, tajming hranljivih sastojaka može biti veoma koristan. Međutim, da li je tajming potrošnje hranljivih materija neophodni svima? Odgovor je ne.

Najveći mit o nutrijentima je da MORATE konzumirati proteine u roku od 30 minuta do sat vremena nakon treninga. Ovo nije istina. Prednost konzumiranja proteina u poboljšanju oporavka mišića u velikoj meri zavisi od poslednjeg obroka bogatog proteinima koji ste konzumirali. Pored toga, dok su koristi od konzumiranja proteina najbrže u prva dva sata nakon vežbanja, potrošnja nakon tog vremenskog okvira i dalje pruža značajnu korist.

Zaključak:  Konzumacija proteina u bilo kom trenutku je korisna. Ako je moguće konzumirati proteine odmah nakon treninga, to će biti od koristi. Ako ne možete da konzumirate proteine nekoliko sati nakon treninga, to će i dalje biti od koristi.

Takođe pročitajte: Nutrient Timing

MIT #9: DETOX TEČNOSTI

Uobičajeno je verovanje da detox napici mogu brzo da skinu kilograme i istope masnoću. Pored toga, ljubitelji ove prakse tvrde da detox napici mogu alkalizovati (promeniti pH) vašu krv i detoksikovati  jetru i ćelije.

Prvo, svaki značajan gubitak težine kao rezultat čišćenja tečnostima dolazi uglavnom iz vode i potencijalno mišića. Detox tečnosti su bogati vitaminima i mineralima, ali im nedostaju vlakna, proteini i zdrave masti, a to su važne komponente zdrave ishrane.

Drugo, pH krvi je veoma strogo regulisan. Mora se održavati u uskom opsegu od 7,35-7,45 da bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje metaboličkih procesa i pravilan transport kiseonika u tkiva. Konzumiranje ovih napitaka neće promeniti pH krvi.

Treće, glavna svrha jetre i bubrega je detoksikacija tela. Primena detox tečnosti  neće poboljšati ovaj proces.

MIT #10: UGLJENI HIDRATI

Najveći mit o ishrani koji postoji je da su ugljeni hidrati loši za vas i da dovode do povećanja telesne težine. Ovo nije istina. Ugljeni hidrati su veoma važan makronutrijent u ishrani. Mogu se naći u hlebu/hlebnim proizvodima, voću, povrću, mahunarkama i mlečnim proizvodima. Sadrže mnoge esencijalne vitamine i minerale potrebne za nesmetano obavljanje različitih metaboličkih funkcija.

Pored toga, ugljeni hidrati su omiljeni izvor goriva za naš mozak i svaku drugu ćeliju u našem telu!

Kada konzumiramo ugljene hidrate, ili ih koristimo za energiju ili ih skladištimo u mišićima i jetri. Kada su zalihe mišića potpuno zasićene, ugljeni hidrati se zatim pretvaraju u masti i dodatno se skladište u telu. Stoga, konzumiranje umerenih količina hleba ili testenine u vašoj ishrani neće dovesti do značajnog povećanja telesne težine.

REZIME

Kada radite sa klijentom koji postavlja jedno od ovih uobičajenih pitanja, uvek je važno da se raspitate više o temi, zašto im je to važno i da pitate gde su pronašli informacije. Upućivanje klijenata na verodostojne izvore i naučne članke uvek će biti odličan način da se razbiju sve zablude koje imaju.

Nažalost, postoji toliko mnogo mitova jer pojedinci pokušavaju uz različite dijete ili metode ishrane da poboljšaju svoj sastav tela, kondiciju ili opšte zdravlje. Kada dožive uspeh, često proglašavaju da je to jedino rešenje i da svako treba da primeni tu dijetu ili način ishrane.

Međutim, svaki pojedinac je drugačiji i ima različite potrebe. Ne postoji jedno rešenje koje odgovara svima kada je u pitanju ishrana. Najbolja praksa je da kreirate individualni program za svog klijenta kojeg će se oni lako pridržavati tokom dužeg perioda.

Ukoliko želite da saznate pouzdane i naučno potkrepljene informacije o ishrani, koje možete primeniti na sebi ili svojim klijentima, možete se prijaviti za kurs Pravilna ishrana i suplementacija koji startuje 16. septembra u Novom Sadu. Kroz interaktivna predavanja moći ćete da razmente svoje znanje i iskustvo sa kolegama uz nadzor predavača.

Prijavite se da biste dobijali nove sadržaje, ekskluzivne ponude i još mnogo toga od HFS-a.

Pogledajte i ostale članke

Pridružite se listi čekanja Obavestićemo Vas kada proizvod bude ponovo dostupan za kupovinu. Molimo Vas da ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.