Poslednjih godina sve je popularnija dijeta koja se zasniva na unošenju hrane u određenom vremenskom periodu. Najčešće je to odnos 8:16, što podrazumeva uzimanje hrane u toku 8 sati, dok se preostalih 16 mogu unositi samo tečnosti poput vode, čaja i kafe ali bez mleka i dodatnih zalađivača.

Proces autofagije se odvija prirodno u organizmu, a pokreće se u toku gladovanja kada ćelije počnu da “jedu same sebe“. Iako zvuči zastrašujuće i nezdravo nema razloga za brigu, suština je u razgradnji i “recikliranju” oštećenih organela i proteina kako bi se ponovo upotrebili kao izvor energije ili kao gradivni materijal. Ovim principom razlažu se oštećene, stare ili kancerogene ćelije u cilju produženja životnog veka, kontrole telesne težine, podmlađivanja i sprečavanja bolesti.

Koje su prednosti autofagije?

Glavne prednosti autofagije odnose se na usporavanje starenja ćelija, odnosno organizma. To je način na koji se ćelije podmlađuju. Zapravo, kada smo pod stresom, prirodni proces autofagije se pojačava, kako bi zaštitio ćelije od propadanja, a time produžio naš životni vek.

Neki od benefita autofagije:

  • U vreme gladovanja autofagija održava telo tako što razgrađuje ćelijski materijal i ponovo ga koristi za potrebne procese u organizmu
  • Obezbeđivanje gradivnog materijala i energije za ćelije
  • Recikliranje oštećenih proteina i loših produkata metabolizma
  • Zaštita nervnog sistema i podsticanje razvoja novih moždanih ćelija, poboljšavanje kognitivnih funkcija, stukture mozga i neuroplastičnosti
  • Pospešivanje rasta i razvoja ćelija srčanog mišića i zaštita srca od srčanih oboljenja
  •  Poboljšavanje imunog sistema smanjivanjem toksičnosti u organizmu
  • Sprečavanje oštećenja zdravih tkiva

Autofagija  predstavlja ključ za prevenciju bolesti kao što je kancer, neuronska degeneracija, dijabetes, bolesti jetre, autoimuni poremećaji kao i za infekcije.

O značaju autofagije dovoljno govori podatak da je vezano za njena istraživanja dodeljena Nobelova nagrada za medicinu 2016 godine. Dijeta koja je 2016. godine dobila Nobelovu nagradu, zasnivala  upravo na ovom procesu.

Bitna stavka kod procesa autofagije jeste izbor namirnica i njihov sastav, ako se odlučite za ovaj način ishrane vodite računa da vam se obroci zasnivaju na niskom unosu ugljenih hidrata, dajte prednost mastima i sezonskom voću i povrću. Pronadjite hranu koja najviše prija vašem oragnizmu.

Ukoliko Vas je zaiteresovala ova tema i želite da saznate nešto više o ishrani, pogledajte ponudu naših kurseva o ishrani na dugmićima ispod 🙂

 

Prijavite se da biste dobijali nove sadržaje, ekskluzivne ponude i još mnogo toga od HFS-a.

Pogledajte i ostale članke

Kako postati Personalni trener?

Za mnoge ljude fitnes predstavlja stil života, bilo da su u pitanju rekreativci i zaljubljenici u fitnes, ili profesionalci – personalni trener ili fitnes instruktor. Međutim, kako da

Pročitaj više