„Growth Mindset“ – 5 saveta kako da izgradite pozitivan način razmišljanja

Da li vam se čini da neki ljudi, bez obzira na posao kojim se bave, izazove sa kojima se suočavaju ili fazu života, ostaju optimistični do kraja i uvek su fokusirani na rešenja? Dobro prihvataju povratne informacije i suočavaju se sa izazovima. Sigurno se pitate kako razmišljaju ti ljudi, kako su toliko uspešni i po čemu se zapravo razlikuju? To su osobe koje traže i žele da čuju povratne informacije bilo da su one dobre ili loše, vide neuspeh kao priliku i fokusiraju se na proces a ne na ishod. Ono što je u osnovi zajedničko osobama sa ovakvim mentalnim sklopom jeste: promenljiv način razmišljanja o ličnom razvoju odnosno „Growth mindset“. Dobra vest je da i vi možete razviti svoj „Growth mindset“- promenljiv način razmišljanja kako biste se fokusirali na lični razvoj.

O ovoj temi je posebno važno da znate, ukoliko imate ambicije da postanete ili već radite kao Savetnik u ishrani ili Specijalista za mršavljenje.

Šta je to „Growth Mindset“?

Sigurno ste do sada bezbroj puta čuli ili pročitali engleski termin mindset i growth mindset, koji se ušunjao i u naš svakodnevni govor, te se gotovo više i ne prevodi. Mindset predstavlja način na koji razmišljate.  Sve ono što vidite, radite, na šta obraćate pažnju i što je najbitnije kako emocionalno reagujete na ono što se događa. Growth mindset predstavlja promenljiv način razmišljanja koji je usmeren na konstantno lično unapređenje i poboljšanje navika.

„Razmišljanja su samo uverenja. To su moćna uverenja, ali su nešto što postoji samo u vašem umu a vi se možete uvek predomisliti.“ Dr. Carol Dweck, profesor psihologije i naučni istraživač na Stanford univerzitetu. Naša uverenja određuju kako mislimo da svet funkcioniše, šta verujemo da je moguće, a samim tim i šta ćemo pokušati u svojim životima.

„Growth Mindset“ ili promenljiv način razmišljanja je skup uverenja da se talenti mogu razviti uz prihvatanje povratnih informacija, naporan rad i ispitivanjem naših grešaka kako bismo mogli da se poboljšamo tokom vremena. Oni koji razmišljaju o ličnom razvoju vide svoje neuspehe kao priliku da uče i da postanu bolji. Oni daju prioritet procesu nad ishodima jer fokus nije na tome da budu savršeni, nego da nastave da se unapređuju i razvijaju svoju ličnost. Verovanja u promenljiv način razmišljanja o ličnom razvoju takođe otvaraju osobu za konstruktivne kritike, gledajući na to kao na još jednu priliku za napredak i poboljšanje.

Ovo je u suprotnosti sa fiksnim načinom razmišljanja gde osoba veruje da uspeh nije zasnovan na veštinama koje se postepeno uče, nego na talentima i osobinama sa kojima ste rođeni. Pošto su talenti nekome urođeni, vaš uspeh i neuspeh su diktirani statičnim sposobnostima, ono što Dr. Carol Dweck naziva „urođenim veštinama“. Osoba sa fiksnim načinom razmišljanja vidi borbu kao znak neuspeha, odnosno da nije dobra u tome što radi. Fokusirana je na ishod, odustaje ako ne misli da je „dobra“ u onome što pokušava da postigne.

Sa fiksnim načinom razmišljanja, manje je verovatno da će ljudi pokušati da izazovu sebe i promene stvari i radije će raditi ono u šta veruju da su već dobri. Zameraju drugima na uspehu, shvataju ga kao znak svojih slabosti, izbegavaju povratne informacije i kritiku shvataju lično.

Dr. Carol Dweck pažljivo ističe da niko nema samo fiksiran mentalni skop ili uvek pozitivan način razmišljanja, nego da svi imamo mešavinu oba i da možemo imati različita u različitim oblastima naših života. Njen dugogodišnji rad je takođe pokazao da se naš način razmišljanja može promeniti kroz način na koji razmišljamo i razgovaramo o projektima na kojima radimo ili izazovima sa kojima se suočavamo.

Zašto je bitan „Growth Mindset“?

Da li želite da naučite da preuzimate više rizika, da učite iz svojih grešaka i da se nosite sa izazovima, a da ih ne uzimate suviše lično? Mnogi od nas to rade i ove osobine su u srcu promenljivog načina razmišljanja, odnosno „Growth Mindset“-a.

Osobe koje imaju promenljiv način razmišljanja o ličnom razvoju imaju veću verovatnoću da poboljšaju svoje veštine od onih sa fiksnim pristupom.

To je zato što će osoba koja je orijentisana na lični razvoj češće preuzimati proračunate rizike dok traži načine da se poboljša. Takođe će manje brinuti o tome da li izgleda pametno ili da ima „tačan odgovor“.

Umesto toga, osobe orijentisane na lični razvoj nastoje da daju sve od sebe i ulože svoju energiju u poboljšanje, umesto da pokušavaju da navedu druge da ih vide kao pametne ili uspešne.

Pošto osoba koja je orijentisana na lični razvoj daje prednost uloženim naporima i samom  procesu u odnosu na spoljašnju percepciju uspeha, veća je verovatnoća da će se usredsrediti na uživanje u onome što rade zbog njih samih. Oni su više orijentisani na procese, veća je verovatnoća da će rizikovati i poboljšati svoje veštine, a osoba koja razmišlja o ličnom razvoju zadovoljnija je svojim životom i uopšteno svakim postignutim uspehom.

5 saveta za razvoj „Growth Mindset“-a

Naučna istraživanja pokazuju da možete promeniti svoj način razmišljanja. Navodimo Vam 5 saveta za bolji pristup svom razmišljanju o ličnom razvoju:

#1 Naučite da prepoznate svoj fiksni način razmišljanja

Svi mi imamo kombinaciju fiksiranog načina razmišljanja i promenljivog načina razmišljanja, i svi različito komuniciramo u našem fiksnom načinu razmišljanja.

Možda često kažete sebi „nisam dobar u…“ ili „uvek sam…“.

Ove izjave su izrazi vašeg fiksnog načina razmišljanja. Možete reći stvari o svojim karakteristikama kao što su „ja sam tiha osoba“ ili „previše sam stidljiv da idem za tim ciljem“; međutim, verovatno postoje trenuci u vašem životu kada ste pokazali da ta izjava nije univerzalno istinita. Da biste promenili svoj način razmišljanja, potrebno je da prepoznate gde kažete fiksne izjave o tome šta je moguće a šta ne.

#2 Prihvatite svoju ranjivost, a zatim tražite značajne povratne informacije

Povratne informacije su neprijatne za mnoge ljude, i često na čine ranjivim. Osoba orijentisana na lični razvoj želi da se poboljša, ali to takođe znači da prizna svoje greške, beskorisne obrasce ponašanja i lične nedostatke.

Takođe je teško dati dobre povratne informacije, što povećava izazove. Ali možete pronaći načine da povratne informacije budu smislene. Iako je trud važan, ono što je možda važnije jeste da učite iz svojih grešaka i sledeći put pokušate nešto korisnije. Smislene povratne informacije ne treba da očekujete samo od drugih, nego i od vas samih sebe.

Odvojite vreme da ispitate koje greške možda pravite kada se borite ili ne uspete, a zatim napravite akcioni plan kako da primenite te greške i budete bolji sledeći put. Ovo će zahtevati ranjivost i strpljenje, ali će se na kraju isplatiti.

 #3 Odvojte ličnu vrednost od posla

Ovo je direktno povezano sa primanjem povratnih informacija. Oni sa fiksnim načinom razmišljanja veruju da se uspeh oslanja na urođene talente i sposobnosti, tako da svaka kritika ili neuspeh odražava lični nedostatak. Kada razvijete uverenje da vaša vrednost nije određena koliko finansijski zarađujete, radom koji proizvodite ili bilo kojim spoljnim kvalitetom, postajete manje krhki za greške, povratne informacije i kritike.

Osobe koje imaju „Growth Mindset“ ili promenljiv način razmišljanja nalaze izvore samopoštovanja i lične vrednosti izvan onoga što rade i postižu. Ulaganjem u lične vrednosti, pozitivne kvalitete i osnovnu ljudsku vrednost postajete otporniji i manje ćete stvari shvatati lično.

#4 Dodajte svom izrazu rečcu „… još“

Kada budete mogli da prepoznate svoj fiksni način razmišljanja (saveta #1), možete početi da ga preoblikujete.

U pitanju je tehnika u kojoj menjate način na koji gledate ili tumačite misao, emociju ili situaciju. Jednostavno preoblikovanje za prelazak sa fiksnog na promenljiv način razmišljanja jeste dodavanje reči „…još“ frazi fiksnog načina razmišljanja.

Na primer, ukoliko kažete sebi: „nisam baš dobar pisac“, predstavlja fiksiran način razmišljanja. Međutim, ako dodate „…još“ to stvara fleksibilnost i priliku za učenje. Govoreći „još nisam baš dobar pisac“, podsećate sebe na veštine na kojima možete da radite da biste postali bolji pisac ukoliko to želite.

#5 Primenite „Growth Mindset“

Ovaj poslednji savet je suštinski korak za promenu načina razmišljanja. „Growth Mindset“ je skup verovanja koji uključuje da su promene i lični razvoj mogući. Nasuprot tome, ako ne verujete da su promene i lični rast mogući, malo je verovatno da ćete pokušati da se promenite i unapredite.

Na taj način, „Growth Mindset“ može biti samoispunjavajuće uverenje. Stoga, morate verovati da se način razmišljanja može promeniti i razviti, uključujući i vaše.

Pazite na lažni „Growth Mindset“

Niko nema samo fiksan ili samo promenljiv način razmišljanja, ali kada naučite koliko je značajan „Growth Mindset“, lako sebi možete reći da ćete se od sada menjati i razvijati. Ukoliko potiskujete ili poričete bilo koju od vaših fiksnih misli ili fraza, možete stvoriti lažni osećaj ličnog razvoja, oblik toksične pozitivnosti. Posmatrajte sebe kada postanete uznemireni, imate strah od neuspeha ili se osećate poraženo.

Dozvolite sebi da doživite ove reakcije i emocije a da ih ne odbacite i razmislite kako biste mogli da učite od njih u budućnosti. To je autentičnije i pomoći će Vam na putu ka dugoročnom postizanju uspeha i ličnom razvoju.

Prijavite se da biste dobijali nove sadržaje, ekskluzivne ponude i još mnogo toga od HFS-a.

Pogledajte i ostale članke

Pridružite se listi čekanja Obavestićemo Vas kada proizvod bude ponovo dostupan za kupovinu. Molimo Vas da ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.