Kako osigurati dobar početak: Nov klijent i prva faza treninga

Postali ste sertifikovani personalni trener i sada je vreme da svoje znanje primenite u praksi i  u radu sa klijentima. Da li često uhvatite sebe u razmišljanju:  ,,Šta sada treba da radim, da li ću uspeti da zadržim klijenta, da li sam odabrao dobre vežbe, da li ću uspeti da ostvarim ciljeve klijenata i opravdam poverenje i uložen novac…”?

Svaki početak je težak i većina trenera se oseća nesigurno i nervozno. Zato smo napisali blog koji će pomoći svim novim personalnim trenerima da bolje razumeju šta treba da rade tokom prvog treninga sa klijentom – u ovom slučaju potpuno novim vežbačem!

Američka Nacionalna Akademija za sportsku medicinu NASM je dizajnirala model Optimum Performance Trainining, poznat kao OPT model, kako bi omogućila personalnim trenerima da se osećaju sigurno i samouvereno na samom početak svog fitnes poslovanja. Većina klijenata, posebno vežbači koji nikada ranije nisu bili aktivni započeće treninge u prvoj fazi : Stabilizacijska izdržljivost. U nastavku se nalaze smernice koje su Vam potrebne kako biste osigurali dobar početak i bezbedan i efikasan rad sa novim kljjentima.

 

1. Iskoristite rezultate dijagnostike kako biste odabrali adekvatne vežbe i motivisali klijente

 Pripremate se za trening sa novim klijentom – početnikom, koji želi da izgubi kilograme i unapredi fizičku formu. Već ste se upoznali i odradili probni trening, razgovarali ste o ciljevima, odradili ste par-q upitnik i niz procena. Preporuka je da prilikom procena kretnih obrazaca i fizičke forme zapisujete beleške. Odnosno, vežbe koje je klijent sa lakoćom izvodio i u kojim je uživao, kao i vežbe u kojima sa osećao nesigurno. Pored toga što želite da osigurate rezultate svom klijentu potrebno je da obezbedite i pozitivno iskustvo kako biste zadržali klijenta. Izaberite jednu osnovnu vežbu – pokret koji je klijentu već prijatan i koji možete da nadograđujete. Ukoliko vežbu ne izvodi tehnički pravilno ili odgovarajućom amplitudom pokreta, koristite modifikaciju te iste vežbe kako biste izbegli da se klijent oseća neuspešno već na prvom treningu. Za ostatak treninga koristite rezultate procene kretnih obrazaca ( koji su mišići preaktivni- kruti, a koji su neaktivni-slabi) i ukoliko ste otkrili mišićno-koštanu neravnotežu, izaberite jednu do dve stvari na kojima ćete raditi. Posvetite se samo onima kojima je potrebno najviše pažnje i gradite jake temelje za buduće treninge.

 

2. Priprema za kretanje (movement preparation)

Priprema za kretanje je fraza koja je postala sinonim za „zagrevanje“. Ako su procene otkrile mišićno-koštanu neravnotežu, NASM preporučuje da se prvo izvrši samo-miofascijalno oslobađanje (masaža putem foam rollera) na krutim ili preaktivnim mišićima. Nakon toga možete raditi različite oblike vežbi istezanja, pokretljivosti i glutealne aktivacije, kao i vežbe za jačanje Core-a, vežbe ravnoteže i pliometrijske vežbe. Možete uključiti i kratak kardio segment 5-10 minuta, bilo kada nakon početnog SMR-a, odnosno samomasaže.

Za nove klijente-početnike, zagrevanje može trajati oko trećinu treninga. To zavisi od njihovog trenutnog nivoa kondicije i onoga što ste videli u procenama kretnih obrazaca. 20-minutno zagrevanje na treningu od sat vremena može vam se činiti kao puno vremena, pa budite zanimljivi, koristite raznovrsne i izazovne vežbe. Vežbač treba da ima osećaj kao da stvarno radi i trenira. Smisao je, međutim, pripremiti telo i um za veće zahteve vežbi koje dolaze u glavnom delu treninga. Pratite intenzitet kako biste izbegli prerani zamor.

 

3. Intenzitet u prvoj fazi: stabilizacijska izdržljivost.

SETOVI – Počnite polako. Jedan set za  određenu mišićnu grupu, može biti dovoljan izazov za prvih nekoliko treninga – neki klijenti mogu osetiti bolove u mišićima nogu (,,upale mišića“), nakon što urade 15 čučnjeva sa sopstvenom težinom tela. Takođe, imajte na umu da spor tempo izvođenja vežbe, korišćen u ovoj fazi može povećati bol u mišićima, koji se kasnije matifestuje, zbog fokusiranosti na ekscentrično izvođenje (usporavanje). Uzmite u obzir ovu mogućnost, kao i performanse klijenta u prvom setu, kada odlučujete da li da radi drugi ili treći set.

BROJ PONAVLJANJA – Od 12 do 20 ponavljanja može zvučati kao veliki broj, ali za unapređenje izdržljivosti i stabilnosti ovo je najbolji broj ponavljanja. Prva faza  treninga cilja mišićna vlakna tipa I, koja su fiziološki dizajnirana za izdržljivost i stabilnost. Dok klijenti rade poslednjih nekoliko ponavljanja, mišići će biti dovoljno vremena pod tenzijom, da počnu da dostižu trenutni mišićni zamor.

OPTEREĆENJE – Cilj je da klijenti dođu do tačke zamora do kraja seta, pa ako se vežbač zaustavi na 20 ponavljanja, ali je mogao da odradi 30, težina je bila previše lagana. Ako ne može da uradi 12 ponavljanja bez zamora, težina je bila preteška. Ono što je bitno jeste da se novi klijenti osećaju uspešnim, zato je bolje da greška bude u manjem opterećenju nego u većem.

TEMPO – Tempo u rasponu 4/2/1 (npr. prilikom izvođenja čučnja, vežbač se 4 sec spušta u čučanj, 2 sekunde drži položaj i za 1 sec se podiže, odnosno vraća u početni stav), ili čak 3/2/1 tempo, iznenađujuće je spor i može biti zaista težak. Lakša težina će se lakše podizati i kontrolisati, a sporiji tempo će olakšati kretanje i fokusiranje na tehniku.

INTENZITET – Raspon intenziteta u ovoj fazi je 50% -70% 1RM (1 maksimalno ponavljanje). Srećom, izračunavanje intenziteta je u osnovi ugrađeno u program NASM OPT modela jer gornji 1RM broj odgovara donjem broju ponavljanja. Na primer, ako se klijent zamorio u 12. ponavljanju, možete pretpostaviti da je to otprilike 70% od 1RM. Dakle, ako klijent može da uradi 12 čučnjeva sa 45 kilograma (70% od 1RM), 1RM će biti oko 64 kilograma (jer 45 kg ÷ 70% = ~ 64 kg). Ako se klijent ne umara do 20. ponavljanja izvodeći čučanj sa 45 kilograma, to verovatno iznosi oko 50% od 1RM, tako da bi 1RM bio oko 90 kg.

OPREMA/REKVIZITI – Težina tela, sprave ili slobodni tegovi? Sve je dobro ako se na odgovarajući način koristi za klijente, na osnovu njihovih ciljeva, potreba, sposobnosti i sigurnosti. Imajte na umu da je mnogim ljudima neprijatno prilikom prvog ulaska u teretanu, pa je odabir opreme koja je poznata klijentu ključna. Izbegavajte da automatski koristite iste vežbe i rekvizite koje koristite u sopstvenom treningu; Saznajte više o svakom klijentu i pružite mu ono što mu je potrebno.

 

SPRAVE ZA TRENING pružaju stabilnost uz istovremeno razvijanje osnovne izdržljivosti i snage. Za klijente kojima nedostaje stabilnost ili imaju funkcionalna ograničenja, sprava sa fiksnim kretanjem može biti najbolji izbor za početak. Sprave mogu da povećaju nivo komfora i samopouzdanja klijenta, što nikada ne treba podcenjivati. Setite se, pozitivno iskustvo je najbitnije na početku.

VEŽBE SA SPOSTVENOM TEŽINOM TELA, poput sklekova, podizanja trupa i čučnjeva, verovatno će biti već poznati novim vežbačima. Ovi pokreti mogu pružiti dobru osnovu za dalji napredak.

SLOBODNI TEGOVI  mogu pružiti dobar i efikasan izazov za stabilizaciju u zavisnosti od klijentove forme i tehnike. Imajte na umu da slobodni tegovi u početku mogu biti teški ili zastrašujući za neke klijente. Uvek ih možete kasnije uključiti u trening.

 

4. Budite fleksibilni sa vašim programom treninga

Možete provesti puno vremena pripremajući program treninga. Ipak, kad dođe vreme da se primeni u praksi, shvatićete da ne možetete sve da ispoštujete i radite tako kako ste zapisali. Na primer, oprema koju očekujete da koristite je zauzeta, nestala ili na drugi način neupotrebljiva. Treba da imate uvek blan B 🙂 Potrebno je da prilagodite trening, ukoliko drugi ljude koriste opremu koju ste planirali da koristite.

 

5. Pokažite da brinete o klijentu i da mogu uvek da se oslone na vas

Nakon što ste odradili prvi trening jako je bitno da pokažete da brinete za svog klijenta. Sledećeg dana pošaljite poruku ili pozovite telefonom. Obavezno pitajte za povratne informacije o treningu – intenzitetu, zamoru, upalama mišića, da li mu se svideo trening i sl. To vašem klijentu može mnogo da znači. Ljudi vole da znaju da brinete o njima i da znaju da mogu uvek da se oslone na vas, da vas pitaju za savet i pomoć i mimo treninga koji su platili. To dodaje vrednost vašim uslugama, i ostavlja utisak da niste tu samo zbog novca, već da vam je stvarno stalo do te osobe, njenih ciljeva, kao i lepšeg i kvalitetnijeg načina života. To je jedan od najboljih načina da se smanji gubitak klijenata, tako da to možete primenjivati na sve klijente, ne samo na nove! Takođe, povratne informacije koje vam klijent da mogu vam pomoći da odredite da li ćete smanjiti ili povećati intenzitet vežbi, potpuno promeniti vežbe ili izbor opreme i rekvizita na sledećem treningu.

 

6. Pripremite se za drugi trening

Vaš prvi trening je možda prošao odlično, a možda i ne. Rad sa novim klijentom je proces učenja i za trenera i za klijenta, a vaš radni odnos će se razvijati vremenom. NASM OPT model pružiće vam veliku pomoć prilikom programiranja treninga, ali potrebne su veština da ostavite dobar utisak i unesete originalnosti u treninge. Novi klijenti su se odlučili za treninge kod vas jer su se osećali prijatno s vama. Zato budite otvoreni i komunikativni. Imate sve neophodne veštine da svim svojim klijentima pružite sjajno iskustvo i vašu punu pažnju!

 

Postanite SERTIFIKOVANI PERSONALNI TRENER i zaslužite svetski priznat sertifikat NASM – Nacionalne Akademije za Sportsku Medicinu, organizacija koja iza sebe ima 35 godina iskustva i liderstva u fitnes industriji. Iskoristite popust koji traje do 31. maja – do 30% popusta na sve online edukacije. Više o kursu pročitajte ovde

Sva dodatna pitanja možete postaviti putem mail-a: office@hfs.rs i u najkraćemo roku možete očekivati odgovor

Vaš Health and Fitness system ♥

 

Prijavite se da biste dobijali nove sadržaje, ekskluzivne ponude i još mnogo toga od HFS-a.

Pogledajte i ostale članke

Kako postati Personalni trener?

Za mnoge ljude fitnes predstavlja stil života, bilo da su u pitanju rekreativci i zaljubljenici u fitnes, ili profesionalci – personalni trener ili fitnes instruktor. Međutim, kako da

Pročitaj više