Kako uspešno dizajnirati grupne fitnes treninge?

Kao instruktor grupnog fitnesa, znate da zadržavanje klijenata i njihova redovnost predstavljaju najveći izazov za sve u klubu ili fitnes poslovanju. Istraživanja pokazuju da članovi žele da njihovo fitnes iskustvo bude više nego samo efikasno – očekuju da bude zabavno, zanimljivo, kreativno i inovativno iskustvo. Postavlja se pitanje, kako da ostvarimo čvršći odnos zasnovan na poverenju sa našim članovima i/ili klijentima?

Da li postoji tajna uspeha za kreiranje grupnog fitnes treninga kojim će vežbači biti oduševljeni i na koji će se rado vraćati? Uspeh vašeg programiranja i vođenja treninga zavisi od pripreme i znanja koje ste uložili u to. A krajnji cilj jeste da vaši vežbači imaju osećaj da postižu rezultate i da su treninzi efikasni, kao i da imaju prijatno, interaktivno iskustvo. Faktor uspeha je rezultat nekoliko ključnih komponenti koje, kada se pravilno koriste, mogu stvoriti stimulativno i energično iskustvo koje privlači ljude da dolaze redovno na vaše treninge.

Prema preporukama AFAA/NASM svaki trening treba da uključuje sledeće komponente:

Ove osnovne komponente utiču na sam doživljaj treninga svakog vežbača. Ove komponente su više od unapređenja kondicije i smanjenja rizika od povreda, one vam pružaju mogućnost da se povežete i ostvarite odnos pun poverenja sa svojim vežbačima, kao i interakciju i povezanost između samih vežbača. Instruktor koji je stručan i zna da vodi dobro strukturisane treninge, kao i da stvori atmosferu bezuslovnog prihvatanja, na kraju će obezbediti trening za koji vežbači kažu da je izuzetan i transformativan.

Uvod u trening

Kako biste izgradili toplo i prijatno okruženje bitno je da uvek dođete ranije i pružite podršku svojim vežbačima pre treninga. Puštanje muzike dok vežbači ulaze u studio/salu, predstavljanje i kratak pregled treninga i neophodne opreme je odličan način da počnete da „dopirete“ do svojih klijenata. Upoznajte se i pozdravite se sa svakim vežbačem i naučite njihova imena. Brza verbalna provera sa novim vežbačem pokazuje da ste zainteresovani za njega ili nju i može uticati na izgradnju poverenja. Vaš zadatak je da učinite da se vežbači osećaju važnima i cenjenim tako što ćete im pokazati da ste brižni i kompetentni i da imate plan spreman za praćenje. Trebalo bi da znaju i osećaju da su u dobrim rukama.

Priprema za trening

Priprema za kretanje, odnosno zagrevanje, pokreće vaše vežbače i pomaže im da se pripreme mentalno i fizički za trening, kao i da razumeju cilj treninga. Ritmički pokreti ili dinamičko istezanje u trajanju od 5-10 minuta, pomaže u povećanju temperature tela i priprema mišiće i zglobove za pokrete koji će uslediti. Zagrevanje uključuje opšte pokrete kao što su shoulder circles (krugovi rukama), side-to-side lunges (iskoraci sa jedne na drugu stranu), overhead arm reaches (podizanje ruke iznad glave), ili specifičnije vežbe kao što su niski kikovi pre segmenta kik-boksa ili vežbe snage bez opterećenja pre treninga sa težinom. Uključivanjem pokreta koji će se kasnije izvoditi u glavnom delu treninga, ali nižeg intenziteta, vežbači dobijaju „pregled“ onoga što sledi, priliku da to uvežbaju i povećavaju samopouzdanje.

Glavni deo treninga

Glavni deo treninga treba da bude niz obrazaca pokreta, sekvenci treninga ili kombinacija vežbi koje ponavljate više puta tokom treninga. Planirajte da odvojite od 20 do 45 minuta na ovaj deo treninga (u formatu treninga od 60 minuta).

  • Ukoliko, na primer, kreirate koreografiju za kardio trening, počnite tako što ćete odrediti koji su to osnovni pokreti: marširanje u mestu, step touch, step curle i neutralne pokrete. Izgradite „blokove“ od 32 takta koristeći osnovne pokrete, tako da na kraju imate pet ili više blokova. Povežite ih zajedno tako da kada se izvode uzastopno, imate kombinaciju koju možete ponavljati tokom treninga.
  • Ukoliko pripremate trening sa opterećenjem, prvo odredite koje ćete pokrete koristiti: push, pull, hip hinge, knee bend i core (guranje, povlačenje, hinge, savijanja kolena i vežbe za jačanje kora). Napravite dobar redosled tako što ćete kombinovati vežbe guranja sa vežbama povlačenja ili vežbe za gornji i donji deo tela. Odredite koliko će ponavljanja raditi za svaku vežbu i koliko setova u nizu. Na primer, trening može uključivati izvođenje deset vežbi uzastopno, sa 16 ponavljanja. Ponovite celu seriju u 2 do 3 seta, i osmislili ste trening sa opterećenjem za celo telo. 😊
  • Da biste dizajnirali intervalni trening, koristite vežbe kao što su skok, doskok, bacanje… Na kraju, dodajte opšte pokrete podizanja odnosno liftinga. Zatim planirajte svoje intervalne segmente. Na primer, interval može trajati 4 minuta, 3 minuta dinamičkih vežbi visokog intenziteta nakon čega sledi jedan minut aktivnog oporavka pomoću bučica, traka ili medicinskih lopti. Na kraju, odredite broj krugova. Na primer, šest setova od 4 minuta čine trening od 24 minuta. Na ovaj način ćete aktivirati celo telo, i aerobno i anaerobno, i unapredićete celokupnu kondiciju tela.

Bilo da se radi o kardio treninzima, treninzima snage ili visokointenzivnim intervalnim treninzima, pokreti odnosno vežbe moraju da prate logičan redosled koji omogućava postepeno podizanje intenziteta i i postizanje fokusa i krajnjeg cilja treninga.

Završni deo treninga

Završni deo treninga ili hlađenje ima za cilj da stvori relaksacioni odgovor. Cilj ovog dela treninga jeste da se smanje otkucaji srca i krvni pritisak, da se mišići opuste i smanji fiziološki stres. Vreme koje je potrebno odvojiti za ovaj deo treninga će varirati, ali obično traje od 5 do 10 minuta. Ovaj deo treninga vam pruža mogućnost da se još jednom povežete sa vežbačima koji se sada osećaju  prijatno i emocionalno ispunjeno jer uživaju u osećaju postignuća i završetka treninga. Upotreba verbalnih znakova, mirne muzike, tehnika vizualizacije (mentalnih vežbi) i vežbi disanja mogu doprineti relaksaciji. Ovo takođe može biti idealno vreme za edukaciju vežbača ili „savet dana“ jer se vežbači generalno osećaju manje pod stresom, raspoloženje i stav su se poboljšali, i uopšteno se osećaju bolje.

Kraj treninga

Budite dostupni posle treninga i uspostavite konačnu interakciju sa svojim vežbačima, odgovorite na pitanja i slušajte, pohvalite i dajte individualne komplimente. Tražite ideje u vezi sa muzikom, vežbama i opremom od vaših klijenata. Neka vide da cenite njihove povratne informacije i da ste otvoreni da ih uključite u tok časa. Pokažite zahvalnost što su se pojavili i pozovite ih da vam se pridruže na sledećem treningu. Razvijte kod svojih vežbača osećaj pripadnosti i pomozite im da čuju osnovnu poruku do koje vam je, kao instruktoru, stalo.

Kreiranje grupnog fitnes treninga postaje lakše kada se obrati pažnja na ovih pet komponenti. Kada se koristi kao osnovni model za dizajniranje treninga, instruktor može da iscrta celinu svog časa i da ga koristi za razvoj bilo kog tipa/stila treninga. Kakvu god viziju imate za svoju grupu, počnite tako što ćete „videti” njihove potrebe kroz ovih pet komponenti. Ne samo da ćete kreirati program koji daje rezultate, već će vaši klijenti uživati i uvek se rado vraćati na treninge.

Ukoliko želite da unapredite svoje veštine u kreiranju i načinu vođenja treninga za velike grupe ljudi online kurs AFAA Sertifikovani instruktor grupnog fitnesa je idealno rešenje za Vas. Uz pomoć ove edukacije možete da se profilišete u trenera grupnog fitnes i da steknete svu neophodnu sigurnost i samopouzdanje. 

Prijavite se da biste dobijali nove sadržaje, ekskluzivne ponude i još mnogo toga od HFS-a.

Pogledajte i ostale članke

Pridružite se listi čekanja Obavestićemo Vas kada proizvod bude ponovo dostupan za kupovinu. Molimo Vas da ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.