Da li ste se ikada zapitali da li je tamna čokolada zaista zdrava za srce? Prema mnogim izveštajima, tamna čokolada ima brojne benefite u borbi protiv srčanih bolesti. Ali, da li je ovo zaista tačno ili je u pitanju medijska senzacija?
Antioksidanti
Antioksidant je vrlo širok pojam koji se odnosi na stotine supstanci, od kojih su najpoznatije vitamin C, vitamin E, beta-karoten, vitamin A, likopen, selen, lutein i polifenoli. Ove supstance se nalaze u mnogim namirnicama kao što su bobičasto voće, pasulj i orašasti plodovi.
Tokom normalnih telesnih procesa poput varenja i disanja, kao i usled spoljašnjih zagađivača (npr. cigaretnog dima), dolazi do formiranja slobodnih radikala. Slobodni radikali su veoma nestabilni molekuli koji uzrokuju “oksidativni stres,” koji može oštetiti ćelije i igrati ulogu u razvoju mnogih bolesti poput Alchajmerove bolesti, dijabetesa, raka i kardiovaskularnih bolesti.
Kakao zrno je bogato antioksidantima flavonoidima, koji su podgrupa polifenola. Flavonoidi se nalaze isključivo u biljkama i pomažu biljci da se zaštiti od toksina iz okoline, mikroba i gljivica, kao i da popravi oštećenja. U poslednje vreme, flavonoidi su privukli veliku pažnju zbog svojih potencijalnih medicinskih svojstava, posebno u borbi protiv ateroskleroze, visokog holesterola i određenih vrsta raka.
Glavna vrsta flavonoida koja se nalazi u kakao zrnima su flavonoli. Flavonoli imaju antioksidativna svojstva i mogu igrati ulogu u snižavanju LDL (lošeg) holesterola i poboljšanju protoka krvi do mozga i srca.
Savet: Pokušajte da kombinujete tamnu čokoladu sa kašikom putera od kikirikija kako biste dobili niz zdravstvenih koristi.
Šta kaže nauka?
Mnogo je anegdotskih dokaza koji tvrde da ishrana bogata flavonoidima može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, upala i visokog krvnog pritiska. Ali, šta kažu istraživanja? Pogledajmo neke naučne studije.
Mennen i saradnici su analizirali 1.289 žena i 1.005 muškaraca i zaključili da visoka konzumacija flavonoida “može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog njihove antioksidativne sposobnosti.”
Engler i saradnici navode da “sve veći dokazi iz eksperimentalnih i kliničkih studija koristeći proizvode na bazi kakaa i čokolade sugerišu važnu ulogu ovih proizvoda bogatih flavanolima u zaštiti srca i krvnih sudova.”
Pregled Schneider-a i saradnika utvrdio je da čokolada bogata flavonolima može poboljšati funkciju endotela (unutrašnji sloj krvnih sudova) i doprinosi boljem zdravlju kardiovaskularnog sistema.
Allen i saradnici su sproveli dvostruko slepu, placebo kontrolisanu studiju kako bi procenili efikasnost tamne čokolade na kardiovaskularno zdravlje (holesterol, krvni pritisak). Rezultati su pokazali da niskomasna ishrana u kombinaciji sa konzumacijom tamne čokolade može sniziti holesterol i poboljšati krvni pritisak.
Hooper i saradnici su našli povoljne akutne i hronične efekte kakaa na krvni pritisak i poboljšanje protoka krvi, kao i blage povoljne efekte na LDL i HDL holesterol.
Nogueira i saradnici su sproveli kliničko ispitivanje na gojaznim pacijentima sa visokim krvnim pritiskom i zaključili da tamna čokolada bogata polifenolima poboljšava funkciju endotela, ali nije bilo značajnih promena u krvnom pritisku, lipidnom profilu ili procentu telesne masti.
Na kraju, meta-analiza koju su sproveli Ried i saradnici zaključila je da čokolada bogata flavonolima može blago smanjiti krvni pritisak (2-3 mm Hg), ali su potrebna dodatna dugoročna ispitivanja da bi se utvrdili dugoročni efekti.
Zaključak: Tamna čokolada i zdravlje srca
Kako istraživanja pokazuju, flavonoidi iz kakao zrna verovatno su korisni za vaše kardiovaskularno zdravlje, ali nauka još uvek istražuje koliki je njihov tačan uticaj. Ipak, pre nego što pohitate u prodavnicu da kupite čokoladu, važno je razumeti da nisu svi oblici čokolade jednaki. Većina komercijalnih čokolada je previše obrađena, što dovodi do gubitka mnogih flavonola.
Veruje se da tamna čokolada zadržava više flavonola tokom obrade u poređenju sa mlečnom čokoladom, ali to zavisi od procesa proizvodnje. Ako žudite za komadićem čokolade, tamna čokolada je najbolji izbor za vaše zdravlje.
Važno je napomenuti da optimalna količina tamne čokolade koja donosi zdravstvene benefite još uvek nije tačno utvrđena. Prema preporukama Cleveland Clinic-a, umerena porcija (oko 30 grama) nekoliko puta nedeljno uz druge namirnice bogate flavonoidima (kao što su bobičasto voće, jabuke, crveno vino i čaj) može biti dobar izbor za zdravlje.